Posted on: 31. marca 2021 Posted by: SITA Comments: 0
Zastávka Žilinská a jej okolie sa zmení na malé parkové námestie

Hlavné mesto Bratislava a MIB zrevitalizujú priestor zastávky a obnovia priľahlú zeleň.

Zastávka Žilinská

Zastávka Žilinská v Bratislave a jej okolie dostane charakter malého parkového námestia. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) Marcela Glevická. „Hlavné mesto Bratislava a MIB v spolupráci s partnerom ČSOB nadáciou zrevitalizujú priestor zastávky a obnovia priľahlú zeleň za zastávkou MHD Žilinská. V celom priestore tak pribudne množstvo zelene, vďaka čomu vznikne príjemný priestor nielen pre ľudí čakajúcich na spoj, ale vhodný aj na kratšie posedenie,” uviedla hovorkyňa.

Zastávka Žilinská sa nachádza na dopravne dôležitom bode pre pešiu aj hromadnú prepravu. „Je významným tranzitným bodom pre ľudí bývajúcich v okolí alebo navštevujúcich obľúbené neďaleké trhovisko. V jej blízkosti sa nachádzajú významné inštitúcie ako Slovenský rozhlas, Úrad vlády SR či Slovenská technická univerzita,” konštatuje Glevická a dodáva, že ju využívajú domáci aj turisti smerujúci z Hlavnej stanice Bratislava do centra mesta. V rámci rekonštrukcie sa v priestore za zastávkou rozšíria výsadbové plochy so zeleňou vhodné pre podrastové tieňomilné záhony, kvitnúce lúčne a popínavé rastliny.

Architekti navrhli vytvoriť zelenú pasáž ponad nástupný priestor zastávky prostredníctvom korún stromov a podsvietenej konštrukcie pergoly porastenej popínavými rastlinami. „Do priestoru pridali konštrukciu prepojenú oceľovým lankovým systémom slúžiacim pre rast popínavých rastlín, ktoré zabezpečia tienenie nástupišťa MHD v letných mesiacoch,” uviedla Glevická s tým, že vegetačná pergola pomôže na frekventovanej zastávke znížiť prehrievanie povrchov. „Existujúce vzrastlé stromy budú ošetrené. Súčasný chodník bude zachovaný a doplnený o nový prepájajúci úsek nadväzujúci na novovytvorený centrálny priestor,” doplnila.

Všetky nové spevnené plochy sú navrhnuté z mlátu a majú tak vodopriepustnú funkciu. „Cieľom riešenia je vytvoriť priestor, ktorý rozšíri kapacity nástupišta pridaním prestrešenia a miesta na sedenie, a z dlhodobého hľadiska zvyšuje adaptabilitu na zmenu klímy,” vysvetlila Glevická. Do priestoru tiež pribudnú lavičky, koše na odpadky, stojany na bicykle a piknikové sedenie s herným prvkom- šachovnicou. Odstránená bude reklama, ktorá sa momentálne v priestore nachádza. Bezpečnosť územia sa zvýši okrem zrevitalizovanej zelene aj novým verejným osvetlením.

Pridaj komentár